Home Blog Članki Novi muslimani po Šahadi – Pristop k družini!

Novi muslimani po Šahadi – Pristop k družini!

novi muslimani življenje po Šahadi

Dobrodošli v islam vsem novim muslimanom! Naj vas Allah nagradi, vas vodi in okrepi vašo vero, medtem ko nadaljujete svojo potovanje za vašo Šahado.

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih zastavljajo novi muslimani je, kako pristopiti k družinskim članom z novico, da so sprejeli islam. To je vedno težavna zadeva in okoliščine vsakogar so različne. Ne obstaja le en pravilen način, vendar pa bi vam radi predstavili nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč, ko začnete pogovor.

Povejte jim, ko se boste čutili pripravljene

Nekateri želijo svojim družinam povedati takoj, drugi čutijo potrebo, da počakajo. Oba primera sta v redu. Tudi v času poslanca Muhammada (mir in blagoslov z njim) so nekateri ljudje svoje sprejetje islama oznanili svojim družinam, drugi pa so svojo vero opravljali v zasebnosti, dokler niso čutili, da je prišel pravi čas. Katero pot boste izbrali vi, je odvisna od vaše edinstvene situacije.

Nekateri novi muslimani, na primer, počakajo, da razkrijejo novico družini, dokler se ne počutijo čvrstejše in bolj poznajo svojo vero, da tako lažje odgovarjajo na njihova vprašanja in skrbi. Drugi, ki vedo, da ima njihova družina negativne poglede na islam, bodo poskušali razčistiti negativne stereotipe in omiliti njihovo razumevanje vere, preden jim bodo povedali, da so se spreobrnili. Spet drugi se odločijo, da bodo ves čas prehoda v islam popolnoma odprti s svojo družino in ne čutijo potrebe, da bi odlagali z novico.

Vsak sebe in svojo družino najbolj pozna, zato razmislite, kateri pristop bo najboljši za vas in jim povejte, ko boste na to pripravljeni.

Ne preobremenjujte jih

Ne pozabite, da kljub temu, da ste vi o Šahadi razmišljali že dalj časa, obstaja velika verjetnost, da bo to za vašo družino prišlo precej nepričakovano. Kljub temu, da ste navdušeni in srečni zaradi vašega sprejetja islama, jih pretirano ne preobremenjuje z informacijami, ko jim sporočite novico. Način, kako boste obvladali to situacijo, bo imel ogromen vpliv na to, kako bo vaša družina dojemala vas in kako boste nadaljevali vašo pot v islamu. Zato bodite pazljivi in dobro premislite.

Tukaj je nekaj možnih pristopov:

Če niste prepričani, kaj si mislijo o islamu na splošno, ga ob priložnostnem pogovoru omenite, da preizkusite teren. Tako boste ugotovili, če so na novico pripravljeni in prav tako je to priložnost, da vnaprej razčistite napačne predstave o veri. Ko se končno čutite pripravljeni, se spomnite, da vam ni potrebno vsem povedati naenkrat. Začnete lahko z enim družinskim članom, z nekom, ki ste si najbližje in ki bo morda bolj razumevajoč in pripravljen poslušati. Pojasnite svojo situacijo in počakajte na odziv. Če pogovor ne bo potekal tako dobro, kot ste upali, lahko v prihodnosti poskusite z drugačnim pristopom. Če pa bo vaš pogovor stekel dobro, boste morda celo dobili podpornika, ki vam bo pomagal pri pogovoru z ostalimi družinskimi člani.

Ko boste govorili s svojo družino o svoji spreobrnitvi, je dobro da jih ne preobremenite preveč.

Tu je en primer, česa ne bi smeli reči:

“Mama in oče, želim, da vesta, da sem se odločil postati musliman. Prav tako želim, da vesta, da mi morata odslej vedno kupovati halal meso in prosim, da odstranita vso svinjino iz hiše. Prav tako želim, da vesta, da je moje ime sedaj Asadullah Hamza Abdul Halik in odzval se bom samo na to ime. Vedeti morata tudi, da si bom pustil rasti brado do prve dolžine. Hočem tudi, da vesta o znanstvenih čudežih v Kur’anu, ki nedvomno dokazujejo, da je to Allahova beseda. Prav tako želim, da vesta, da se bom poročil čez dva tedna in tukaj je vajino vabilo. In prav tako …”

NE DELAJTE TEGA! NE DELAJTE TEGA! NE DELAJTE TEGA!

Samo dejstvo, da ste postali musliman, bo zanje dovolj velik šok in težko se jim bo prilagoditi. Naredite jim to čim lažje, ne da bi pri tem ogrožali svoj islam. Gotovo ste zelo navdušeni in nestrpni, da bi delili ta čudovit način življenja s svojo družino, vendar v tem trenutku morda ni najboljši čas. Sami se še vedno učite in oni v tem trenutku ne bodo bili dovzetni za podrobnosti, saj še vedno premlevajo vašo spreobrnitev. Če jim boste poskušali vsiljevati islam, lahko to povzroči nasproten učinek in lahko se zgodi, da jih popolnoma odvrnete od vere in škodujete vašemu odnosu, katerega ne bo moč hitro popraviti. Seveda, če vam postavljajo vprašanja o islamu in se želijo naučiti, je to odlično, vsekakor jim odgovorite. Vendar ne naredite jim 30-minutne lekcije za odgovor na preprosto vprašanje.

V vsej iskrenosti, na tej točki je najboljši način, da jih poučite o islamu s svojim primerom. Bodite potrpežljivi, ljubeči in razumevajoči. Allah v Plemenitem Kur’an pravi:

“In tvoj Gospodar je določil, da ne častite nikogar drugega kot le Njega, in da nadvse lepo ravnate s starši. Če eden od njiju ali oba pri tebi dosežeta starost, jima ne reci niti “Uf.” in ju ne grajaj, temveč spoštljivo govori z njima.” [Plemeniti Kur’an 17:23]

Ko se z družino pogovarjate o svojem islamu, se je potrebno izogniti prepirom. To zna biti težko, sej se vam bo zdelo, da želijo izpodbiti vaša prepričanja, da dvomijo v vašo presojo in ne upoštevajo vašega stališča. Ne smete pa pozabiti, da vaš pogovor ni debata, kjer morate dokazati, da imate prav. To je priložnost, da izvajate svoj islam v praksi.

Bodite potrpežljivi

Pogovarjajte se z njimi in poskusite odgovoriti na njihova vprašanja. Toda, če postanejo jezni in prepirljivi, si ne dovolite, da jim sledite po tej poti. Ohranite miren pristop in če čustva postanejo prenapeta, spoštljivo vzemite odmor.

Bodite ljubeči

Pokažite jim usmiljenje in sočutje, ki ga uči islam. Spomnite jih, da ste družina in da jih imate radi. Bodite prijazni in spoštljivi in ne skoparite z objemi.

Bodite razumevajoči

Potrudite se, da stvari gledate iz njihovega vidika, tudi če vam oni ne vračajo enake vljudnosti. Zavedajte se, da islama, vsaj za zdaj ne vidijo enako kot vi in so morda iskreno zaskrbljeni zaradi te spremembe. Zato se potrudite, da jim olajšate postopek.

Bodite muslimani toda ostanite, kar ste!

Poskusite jim pokazati, da ko postaneš musliman, to ne pomeni, da postaneš popolnoma druga oseba. Čeprav boste storili določene spremembe, bo večina stvari ostala enakih. Pomagajte jim, da to vidijo. Pazite, da ne bi debate o islamu prevladovale v vseh vaših družinskih interakcijah. Morda vi ne čutite, da se islam omenja veliko, vendar lahko oni čutijo drugače. Preživite čas z družino, počnite stvari in se pogovarjajte, kot to običajno počnete, ne da bi pretirano omenjali vero. Hkrati pa, če vaša družina postavlja nerazumne zahteve ali od vas želi, da počnete stvari ob katerih se počutite nelagodno, ne ogrožajte svojega islama, da bi jim ugodili. Kot pravi Allah v Kur’anu:

“In zapovedali smo človeku, da je dober s svojimi starši. Če pa si prizadevajo, da bi častil poleg Mene to, česar ne poznaš, jih ne ubogaj! K Meni se boste vrnili in Jaz vam bom povedal za vse, kar ste počeli.” [Plemeniti Kur’an 29:8]

Če torej vaša družina od vas zahteva, da naredite nekaj, kar je v nasprotju z vašimi temeljnimi islamskimi prepričanji, na primer, da bi častili drugega poleg Allaha ali opustili molitev, jim spoštljivo razložite, da to ni kompromis, ki ga lahko naredite. Morda se bodo prepirali z vami o določenih zadevah, ali vam rekli, da ste nepošteni, nerazumni, neprilagodljivi, morda vas bodo poskušali narediti krivega, ker ste jih razburili. Pokažite jim, da razumete njihova čustva, vendar ostanite zvesti svoji veri. Obstaja upanje, da bodo sčasoma postali bolj sprejemljivi.

Dajte jim čas

Na samem začetku se morda zdi, da vas nikoli ne bodo sprejeli za muslimana, ampak čas lahko marsikaj spremeni. Lahko traja tudi nekaj let, preden bodo vaši starši sprejeli, da ste zares musliman/ka in da to ni samo neka faza, skozi katero greste. Traja lahko celo dlje, da bodo videli islam, kot nekaj običajnega in da bodo prepoznali, da je islam pravzaprav dober za vas in da vas je naredil boljšega človeka.

Ne pozabite, da niste sami. Obstajajo številni spreobrnjenci v islam, ki doživljajo prav take stiske kot vi in številni drugi, ki so že prešli to fazo in videli, kako stvari kljub težkim začetkom sčasoma postanejo lažje. Torej, še enkrat, bodite potrpežljivi. Ne pričakujte, da se bo v parih dneh vse ohladilo, toda zaupajte, da se bodo stvari izboljšale. Naj vas Allah blagoslovi in vam olajša zadeve. Naj blagoslovi vaše družine z vodenjem in vodi družine spreobrnjencev. Amin!

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…