Home Osnove Ramadan in Eid Kako se postiti kot musliman? Vodnik za ne-muslimane

Kako se postiti kot musliman? Vodnik za ne-muslimane

Kako se postiti kot musliman

Veliko ljudi je slišalo za post muslimanov in mesec Ramadan, vendar obstaja ne malo zmede in nesporazumov na to temo. Nekaj le-teh bomo poskušali razčistiti in vam predstaviti jedrnato razlago postenja v islamu.

Zakaj se postimo?

Allah pravi v Kur’anu:

“O vi, ki verujete! Predpisan vam je post, kot je bil predpisan tistim pred vami, da bi lahko bili bogaboječi.” [Plemeniti Kur’an 2:183]

Post, ki ga v arabščini imenujemo Savm je ena najbolj temeljnih oblik čaščenja v islamu. Je sredstvo za duhovno očiščenje in način za razvoj samoomejevanja in zavedanja Boga. Bistvena ideja posta je, da če se lahko vzdržimo stvari, ki so katerikoli drug dan popolnoma dopustne in dobre za nas, potem ne bi smeli imeti težav, da se izognemo grehom in se držimo proč od skušnjav in stvari, ki niso dobre za nas.

Ko se ljudje postijo, ne jedo, ne pijejo in se ne udejstvujejo spolnih aktivnosti od zore do sončnega zahoda. Poleg tega se poskušajo vzdržati negativnih dejanj ali vedenj, kot so laganje, preklinjanje, širjenje govoric in drugo, kar bi potencialno lahko uničilo duh postenja.

Ko se postite, se tega ves čas zavedate in to vam dejansko pomaga, da se spomnite na Allaha in se izogibate grešnim dejanjem. To stanje zavesti o Bogu, ki se v arabščini imenuje Takva, je nekaj, kar upate, da boste obdržali tudi po končanem mesecu posta.

Kdaj jemo?

Ko se imate namen postiti, se je priporočljivo zbuditi zgodaj zjutraj in jesti ‘Suhur’, ki predstavlja vaš zajtrk pred zoro. Ko pride zora, se post prične in do sončnega zahoda ne smete jesti ničesar. Ne, ni pomembno, če imate še enkaj zalogajev rozin, ki so vam ostale. Do sončnega zahoda ne morete jesti ničesar, niti malice in ja, to vključuje tudi vodo.

Če čez dan namerno karkoli pojeste ali popijete, je vaš post prekinjen. Edina izjema bi bila, v primeru, če to storite po nesreči. Na primer, če v danem trenutku pozabite, da se postite in ste vzeli nekaj koščkov lubenice in nenadoma se spomnite:

“Oh, ne, danes naj bi se postil, jaz pa sem jedel!”

Pomirite se, vse je v redu. V tem primeru, samo nadaljujete s postom in vaš post ni prekinjen. Vse je odvisno od vaše namere.

V času sončnega zahoda se post konča in muslimani jemo ‘Iftar’, manjši obrok s katerim uradno zaključimo post. Tradicionalno ljudje prekinejo svoj post z datlji in vodo. Kmalu po končani molitvi ob sončnem zahodu (Magrib molitvi), se ljudje usedejo za polno večerjo.

Kaj delamo med postom?

Med postom poskušamo delati čim več dobrih del in se spominjati na Allaha. Prav tako si prizadevamo narediti čim več ‘dov’ oziroma osebnih molitev, saj iz naukov poslanca Muhammada (mir in blagoslov z njim) vemo, da molitev osebe, ki se posti, ne bo nikoli zavrnjena.

Kdaj se postimo?

Postimo se lahko na skoraj vsak dan v letu, vendar je glavni čas posta v islamskem mesecu Ramadanu. V Ramadanu se morajo muslimani podnevi postiti skozi cel mesec. To je čas, ki je najpogosteje povezan s postom.

Poleg tega med letom obstajajo drugi časi, ko je za muslimane post zelo priporočljiv. Na primer, velja za Sunno, tradicijo Poslanca ﷺ, da se postimo vsak ponedeljek in četrtek, zato se mnogi postijo tudi v teh dneh.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…