Home Osnove Islam Prvi steber islama “pričanje vere” imenovano Šahada

Prvi steber islama “pričanje vere” imenovano Šahada

Prvi steber islama ali kako postati musliman

Prvi steber islama je vera in izpoved vere s Šahado, ki dobesedno pomeni ‘pričanje‘, poznano kot kalima. Kdor iskreno veruje vanjo in jo javno izreče postane musliman.

La ilaha illa Allah;
Muhammadur Rasul Allah.

Ni drugega Boga, razen Allaha;
Muhammad je Allahov poslanec.

V slovenščini je bolj jasno, če rečemo, da ne obstaja drugega božanstva vrednega čaščenja v celotnem stvarstvu – samo Stvarnik je vreden našega čaščenja.

Ali drugače: “Častite Stvarnika – Ne Njegovo Stvarstvo.”

Izjava

Ta izjava vsebuje dva dela. Prvi del se nanaša na Vsemogočnega Boga, Stvarnika vsega, Gospodarja Svetov; drugi del pa se nanaša na poslanca Muhammada ﷺ. Poslanca in človeka, ki je prejel razodetje preko nadangela Gabrijela in ga predal človeštvu.

Ni drugih Bogov

Ko oseba iskreno izreče Šahado priznava, da je Allah edini Stvarnik vsega in On je Višja avtoriteta. Posledično zapre svoje srce in um zvestobi, predanosti in poslušnosti, zaupanju, zanašanju, in čaščenju kogarkoli drugega, poleg Allaha. Ta zavrnitev se ne nanaša le na zavrnitev poganskih bogov, boginj lesa, kamnov in bogov ustvarjenih s človeško domišljijo. Ta zavrnitev se prav tako nanaša na vse druge koncepte, vraževerja, ideologije, načine življenja, in osebe, ki trdijo višjo predanost, zvestobo, zaupanje, ljubezen in čaščenje.

To narekuje zavrnitev vere v astrologijo, vedeževanje, obeske za srečo itd. Prav tako se zavrača molitve ob grobovih in prošenje mrtvih naj posredujejo med njimi in Allahom. V islamu ne priznavamo takega posredovanja, niti ne priznavamo duhovščine, saj je musliman v direktnem stiku z Allahom.

Vera v poslanstvo

Vera v poslanstvo Muhammada ﷺ narekuje vero v vodenje, ki ga je prinesel in katero je zajeto v njegovi Sunni (njegovi nauki in reki, ter dejanja) in od muslimana zahteva namero, da zvesto sledi njegovemu vodenju.

Muhammad ﷺ je bil le človek, moški s čustvi in emocijami, ki je jedel, pil in spal, ki se je rodil in umrl, kot vsi drugi ljudje. Imel je čisto in pošteno naravo, bil je pravičen, z neomajno vero v Allaha in predanostjo islamu. Toda on ni bil bog. Muslimani ne molimo k njemu in močno zavračamo izraz “Mohamadizem”

Novo življenje

Po iskrenem pričanju (Šahadi) človek postane musliman. Tako preprosto je! Kot nagrado za vašo predanost in poslušnost svojemu Stvarniku, vam bo Allah oprostil vse vaše grehe in za vas se bo tako začelo novo življenje, kot bi se pravkar rodili.

Želite sprejeti islam? Pišite nam!

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…