Home Vprašanja O islamu Kaj je halal? Vodnik za ne-muslimane

Kaj je halal? Vodnik za ne-muslimane

Kaj je halal, vodnik za nemuslimane

Namen tega članka je pomagati ne-muslimanom do boljšega razumevanja pomena besede ‘halal’ in njene pomembnosti za muslimane.

En islam – veliko muslimanov

Čeprav je islam ena religija, je pomembno razumeti, da muslimani kot ljudje niso enotna homogena skupina. V Avstraliji na primer živi približno 400.000 muslimanov, ki so prišli iz 70 držav po vsem svetu: od Evrope (Albanija, Bosna, Turčija), Afrike, Azije (vključno s srednjo Azijo, južno Azijo, jugovzhodno Azijo), pacifiškimi otoki ter Severne in Južne Amerike.

Muslimani verjamejo v enega Boga. Allah je arabska beseda za Boga in muslimani verjamejo v vse poslance, vključno z Jezusom, Mojzesom, Abrahamom in drugimi, ter v zadnjega izmed njih, Muhammada (mir naj bo z vsemi).

Halal je izraz, ki označuje katerikoli predmet ali dejanje, ki ga je dovoljeno uporabljati v skladu z islamskimi pravili. Izraz se uporablja za označevanje hrane, ki se po islamskem zakonu šteje za dovoljeno.

Kaj je halal?

Halal je arabska beseda, ki pomeni zakonito ali dovoljeno. Kar se tiče hrane, predstavlja prehranski standard, kot je predpisan v Kur’anu (muslimanski Sveti knjigi). Nasprotno od halala je haram, kar pomeni nezakonito ali prepovedano. Halal in haram sta splošna izraza, ki veljata za vse vidike življenja. Ti izrazi se običajno uporabljajo v zvezi z živilskimi izdelki, mesnimi izdelki, kozmetiko, izdelki za osebno nego, farmacevtski izdelki, sestavinah jedi in materialov, ki so v stiku z živili.

Medtem ko je veliko stvari jasno halal ali haram, obstajajo nekatere druge stvari za katere ni povsem jasno. Za njihovo uvrstitev med halal ali haram, so potrebne dodatne informacije. Takšni predmeti se pogosto imenujejo mašbu, kar pomeni dvomljivo ali vprašljivo.

Definicija

Na splošno se v islamu vsa hrana šteje za halal, razen, če je v Kur’anu ali hadisu posebej prepovedana. Po uradni definiciji so halal živila tista, ki:

Ne vsebujejo sestavin, katerih musliman po islamskem zakonu (Šerijetu) ne sme uživati.

Predelana, izdelana, proizvedena in / ali shranjena s pomočjo pripomočkov, opreme in / ali strojev, ki so bili očiščeni v skladu z islamskim zakonom.

Muslimani jedo z namenom vzdrževanja močnega in zdravega telesnega stanja, da lahko prispevajo svoje znanje in trud za dobrobit družbe. Muslimani si morajo prizadevati, da se prehranjujejo z najbolj kakovostno prehrano. V hadisu je omenjeno, da Allah zavrne molitev človeka, če je le ta zaužil hrano, ki je prepovedana (haram).

Vsa živila veljajo za halal, razen naslednjih (ki so haram):

 • Alkoholne pijače in opojna sredstva
 • Živalska maščoba živali, ki ni halal
 • Encimi* (mikrobni encimi so dovoljeni)
 • Želatina* – iz ne-halal virov (ribja želatina je halal)
 • L-cistein (če je iz človeških las)
 • Loj
 • Lipaza* (izogibati se je treba le živalski lipazi)
 • Ne-halal živalska mast
 • Svinjina, slanina / šunka in katerikoli izdelek iz prašičjega mesa
 • Sirilo* (izogibati se je treba vsem oblikam, razen rastlinskih / mikrobnih / sintetičnih – sirilo, pridobljeno iz zaklanih halal živali je dovoljeno).
 • Juha* (juha iz mešanega mesa ali mesna juha)
 • Loj* (od ne-halal živali)
 • Mesojede živali, plenilske ptice in nekatere druge živali,
 • Živila, kontaminirana s katerim koli od zgoraj naštetih izdelkov* (Če izvira iz živali, ki so halal, je dovoljeno)

Halal / Haram

Živila, ki vsebujejo sestavine, kot so želatina, encimi, emulgatorji in arome, so vprašljiva, ker je izvor teh sestavin neznan.

Pri mesu in perutnini, ko so krave, telečje meso, jagnjetina, ovce, koze, purani, piščanci, race, divjadi, bizoni, divjačina itd, se štejejo za halal, vendar jih je potrebno pripraviti v skladu z islamskim zakonom, da se njihovo meso smatra dovoljeno za uživanje (glej spodaj).

Ribe in morski sadeži (razen krokodilov, aligatorjev in žab) so na splošno za muslimane sprejemljivi, vendar kot vedno, najprej preverite, saj ima lahko vsak človek svoje preference ali alergije. Priprava rib ali morskih sadežev ne sme vključevati alkohola (tj.vina, ali česarkoli, kar velja za haram).

V nujnih primerih lahko prepovedane stvari postanejo dopustne (halal) v času izrednih razmer ali potreb, saj islam daje prednost življenju pred smrtjo. Glej Kur’an poglavje 2:173 (Al-Bakara).

Halal priprava in nadzor islamskega mesa

V Avstraliji Avstralska zveza islamskega sveta (AFIC – glavno muslimansko telo) certificira in usposablja islamske klavnice za mesno in perutninsko industrijo. AFICovi menedžerji potujejo po državi v različne klavnice / kmetije, mesna in nemesna podjetja, zdravstvena in kozmetične ustanove in opravijo islamski pregled, revizijo/inšpekcijo in zagotovijo halal storitve.

Halal izdelki izvirajo iz živali in / ali perutnine, ki so bili po islamskem zakonu pripravljeni v skladu z naslednjo izjavo: “V imenu Boga – Bog je Največji / Bismillah Allahu Akbar”.

Halal proizvodi in proizvodnja so pravilno ločeni in jasno identificirani od nehalal izdelkov.

Življenje je sveto

Islam daje velik poudarek na način, kako se konča življenje živali, kar mora biti v skladu z islamskimi predpisi. Življenje je sveti Božji blagoslov stvarstvu, živalim in tudi ljudem.

Če je potrebno vzeti življenje živali za človekovo preživetje, se to lahko storil zgolj in samo v imenu Boga. Iz tega razloga se mora fraza Bismillah (V imenu Boga) izgovoriti tik pred zakolom živali.

Muslimani ne smejo zaužiti mesa živali, ki so žrtvovane v imenu česarkoli drugega, kot Boga. Vsaka žival, zaklana v imenu žive ali nežive osebe, kakršnega koli božanstva ali idola, se bo štela za haram in zato muslimanom ne bo dovoljeno zaužiti tega mesa.

Islamski zakol

Muslimani smejo jesti samo meso, ki je bilo pripravljeno v skladu z islamskim zakonom. Aktivisti za pravice živali to metodo pogosto izpodbijajo kot “povzročanje nepotrebnega trpljenja živalim”. Muslimani se s tem ne strinjajo in pravijo, da je islamski zakon o usmrtitvi živali zasnovan tako, da zmanjša bolečino in stisko, ki jo utrpi žival.
V zvezi s islamskim zakolom obstajajo stroga pravila. Ta pravila so:

 1. Klavec mora biti zdrav odrasel musliman.
 2. Klavec mora pred zakolom izgovoriti Božje ime.
 3. Božje ime se izgovori, da se poudari svetost življenja in dejstva, da žival ubijemo zaradi hrane z Božjim dovoljenjem.
 4. Žival mora biti usmrčena z rezom grla z enim samim neprekinjenim gibom in z ostrim nožem.
 5. Rez mora iti skozi vsaj tri dele: sapnik, požiralnik in obe krvni žili na obeh straneh grla.
 6. Hrbtenjače se ne sme rezati.
 7. Za živali je potrebno pred usmrtitvijo lepo poskrbeti.
 8. Žival ne sme videti usmrtitev druge živali.
 9. Noža se ne sme brusiti v prisotnosti živali.
 10. Nož ne sme imeti dodatkov, ki bi dodatno raztrgali rano.
 11. Žival ne sme biti v neudobnem položaju.
 12. Pred nadaljno predelavo je treba žival pustiti, da v celoti izkrvavi in da je popolnoma mrtva.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da žival, ki je usmrčena na ta način, ne trpi, ker je rez narejen hitro in čisto, izgubi zavest, preden možgani zaznajo kakršno koli bolečino: “Islamski način klanja je najbolj human način zakola in omamljanje živali, ki se izvaja na zahodu, povzroča živalim 3 hude bolečine.

Schulze W. Schultze-Petzold H. Hazem AS, Gross R. Eksperimenti za objektivizacijo bolečine in zavesti med konvencionalnimi (omamljanju) postopki zakola ovc in telet in verskimi postopki (obredni zakol).
Deutsche Tierärztliche Wochenschrift 1978 Feb 5;85(2):62-6.

Argument, da je halal zakol nečloveški, ker se pusti žival izkrvaveti do smrti, je znanstveno neresničen. Grlo živali se prereže z enim hitrim rezom z ostro nabrušenim nožem.

Žival je v nezavesti v nekaj sekundah in smrt nastopi zaradi možganske hipoksije in ne zaradi izgube krvi.

Zaključek

Islam ni samo vera, temveč način življenja s protokoli, pravili in načini, ki urejajo vsako plat življenja. Ker je hrana pomemben del vsakodnevnega življenja, imajo prehrambeni zakoni poseben pomen. Od muslimanov se pričakuje, da jedo za preživetje in za ohranitev dobrega zdravja in ne, da živijo zato da jedo. V islamu se prehranjevanje smatra kot dejanje čaščenja Boga, kot so na primer molitev, post, dajanje miloščine in druge verske dejavnosti.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…