Home Vprašanja Drugo Zakaj islam prepoveduje uživanje svinjine?

Zakaj islam prepoveduje uživanje svinjine?

zakaj ne svinjina

Zakaj islam prepoveduje uživanje svinjine, ko pa je svinja ena izmed Božjih stvaritev?


Hvala pripada Allahu.

Prepoved uživanja nečistih stvari

Naš Gospodar je dokončno prepovedal uživanje svinjine. Allah pravi (interpretacija pomena kuranske sure Živina, 6: 145):

Reci: “V tem, kar mi je bilo razodeto, ne najdem (ničesar) prepovedanega jedcu, razen mrhovine, krvi, ki steče iz živali in svinjine, saj je to zares odvratno ali tisto, kar je grešno posvečeno drugemu poleg Allaha. Toda kdor je prisiljen (pojesti), ne da bi se namenoma prekršil, in samo toliko, kot je nujno – tvoj Gospodar je zares Tisti, ki odpušča, in je Najbolj usmiljen.

Allah nam je s svojo Milostjo in Prijaznostjo dovolil uživati vse dobre stvari in prepovedal ni ničesar drugega kot tiste, ki so nečiste. Allah pravi (interpretacija pomena kuranske sure Zid, 7: 157):

… tistim, ki sledijo poslancu, nepismenemu glasniku vere, katerega najdejo vpisanega pri njih v Tori in Evangeliju; zapoveduje jim, naj delajo dobro in jih odvrača od zla; dovoljuje jim vse, kar je dobro in jim prepoveduje vse, kar je slabo; razbremenil jih bo težkih bremen in okov, ki so jih pestili. Tisti pa, ki so vanj verjeli, mu izkazovali spoštovanje, mu pomagali in sledili svetlobi, ki je bila spuščena z njim, bodo odrešeni.”

Niti za trenutek ne dvomimo, da je svinja umazana žival in da je njeno uživanje za človeka škodljivo. Povrhu tega živi v blatu in umazaniji, kar je nagnusno za človeka z zdravo pametjo, ki se je ne želi dotakniti, saj je uživanje takega mesa vzrok ali znak čudnosti neke osebe.

Fizična škodljivost uživanje svinjine

Kar se tiče fizičnih škodljivosti uživanja svinjine, je moderna znanost dokazala številne stvari, kot na primer:

  • Svinjina je meso, ki vsebuje največ holesterola. Ko se ta v krvnem toku poviša, se povišajo možnosti zamašitev arterij. Prav tako je tolščna kislina v svinjini v primerjavi z drugim mesom zelo nenavadne sestave. Telo jo lažje vsrka in s tem se povišuje raven holesterola v telesu.
  • Svinjina in svinjska mast prispevata k razvoju raka debelega črevesja, danke, prostate in krvnega obtoka.
  • Svinjina in svinjska mast prispevata k pretirani debelosti in sorodnim težko ozdravljivim boleznim.
  • Uživanje svinjine povzroča pojav garij, alergij in trebušnih razjed.
  • Uživanje svinjine povzroča vnetje pljuč, ki nastanejo zaradi pojava trakulj, pljučnih črvov in mikrobnih pljučnih vnetij.

Najresnejša nevarnost uživanja svinjine je, da le-ta lahko vsebuje trakulje – zajedavce, ki zrastejo tudi do 2-3 metre v dolžino. V primeru, da se jajčeca teh zajedavcev razvijejo v predelu možganov, lahko povzročijo duševno nestabilnost in histerijo. Če se razvijejo v predelu srca, lahko pripelje do visokega krvnega pritiska in srčne kapi. Drug zajedavec, ki se lahko pojavi v svinjini, je trihinoza in se s kuhanjem ne uniči. Njegova rast v telesu pa vodi k paralizi in kožnim izpuščajem.

Zdravniki so potrdili, da je trakulja ena izmed resnih bolezni, ki se pojavi kot rezultat uživanja svinjine. Razvije se lahko v tankem črevesju in v nekaj mesecih zraste v velikanskega zajedavca, sestavljenega iz tisočih delov, v skupni dolžini 4- 10 metrov. Živi lahko v prebavilih okužene osebe, ob opravljanju potrebe pa se lahko del zajedavca prikaže navzven. Ko svinja pogoltne in prebavi jajčeca, ta vstopijo v tkiva in mišice kot ličinke, ki vsebujejo tekočino in glavo trakulje. Ko oseba zaužije okuženo meso, se ličinke v prebavilih razvijejo v popolnega črva. Ti črvi povzročijo slabost in pomanjkanje vitamina B12, ki vodi do določene oblike anemije, le-ta pa povzroča živčne težave. V nekaterih primerih ličinke dosežejo možgane in povzročijo krče, povišan pritisk v možganih, epilepsijo in celo paralizo.

Uživanje svinjine, ki ni dobro kuhana, lahko pripelje do trihinoze (okužbe z lasu podobnim črvom- ogorčicami). Po treh do petih dneh, ko ti zajedavci vstopijo v tanko črevo, se razvijejo številne ličinke in vstopijo v prebavila in kri. Preko krvi dosežejo večino tkiva v telesu. Ličinke se prestavijo v mišice in tam ustvarijo ciste. Okužena oseba pa trpi za močnimi bolečinami v mišicah. Bolezen se lahko razvije v vnetje možganske membrane in možganov ter vnetje srčne mišice, pljuč, ledvic in živčevja. V redkih primerih je bolezen lahko tudi usodna.

Dobro je znano, da obstajajo bolezni, ki jih poznamo le pri človeku in jih ne zasledimo pri živalih, razen pri svinjah. To so na primer revmatizem in bolečine v sklepih. Allah je zagotovo govoril resnico, ko je rekel (interpretacija pomena kuranske sure Krava, 2: 173):

“On vam je prepovedal le mrhovino, kri, svinjino in to, kar je posvečeno nekomu drugemu kot Allahu. Toda, kdor je prisiljen (pojesti) ne da bi se namenoma prekršil in samo toliko, kot je nujno, potem ga ne bremeni greh. Kajti Allah je Tisti, ki odpušča, in je Usmiljen..”

To je nekaj škodljivih posledic uživanja svinjine. Morda po prebiranju le- teh ne boste več imeli dvomov, da je prepovedano. Upamo, da bo to vaš prvi korak k tem, da boste vodeni v pravo vero. Ustavite se, raziščite, poglejte in premislite – objektivno in pošteno, iščite le resnico in ji sledite. Prosim Allaha, da vas vodi k temu, kar je najboljše za vas na tem svetu in v Prihodnjem življenju.

Nekaj teh škodljivih posledic uživanja svinjine si lahko pogledate v rezultatih raziskav Četrte letne konference islamske medicine, izdaja iz Kuvajta, stran 731 ter Vikaajah Al-Sihhijjah fi dau’ Al-Kitab ua’l-Sunnah avtorice Lu’lu’e bint Salih, stran 635.

Toda tudi, če ne bi vedeli za škodljive posledice uživanja svinjine, to ne bi niti najmanj spremenilo našega verovanja, da je haram (prepovedano) ali oslabilo našega prepričanja, da se svinjini odrečemo. Veste, da je bil Adam (mir z njim) izključen iz Raja, ker je pojedel sadež iz drevesa, iz katerega mu je Allah prepovedal jesti. Ničesar ne vemo o tem drevesu in Adamu ni bilo potrebno raziskovati razlogov, zakaj je bil ta sadež zanj prepovedan. Zanj je bilo dovolj, kot je dovolj za nas in vsakega vernika, da vemo, da nam je to Allah prepovedal.

Prepoved svinjine v Stari Zavezi

Vprašamo lahko še enkrat, tokrat vas: Ali ni svinjina prav tako prepovedana v Stari Zavezi, ki je del vaše Svete Knjige?

”Ne jej nobene gnusobe! To so živali, ki jih smete jesti: govedo, ovca, koza, jelen, gazela, damjak, divja koza, kozorog, antilopa in divja ovca. Jesti smete vse živali, ki imajo parklje, na dvoje preklane parklje, in tiste živali, ki prežvekujejo. Ne jejte pa od prežvekovalcev in od teh, ki imajo popolnoma preklane parklje: kamele, zajca in skalnega jazbeca; te sicer prežvekujejo, nimajo pa parkljev: za vas so nečiste; in svinje, ker sicer ima parklje, pa ne prežvekuje; za vas je nečista. Ne jejte njihovega mesa in ne dotikajte se njihove mrhovine!” (5. Mojzesova knjiga/ Devteronomij 14: 3-8)

Glej tudi 3. Mojzesovo knjigo /Levitik 11: 1-8:

”GOSPOD je govoril Mojzesu in Aronu in jima rekel: Govorita Izraelovim sinovom in recita: ›Izmed vseh živali na zemlji smete jesti naslednje: vse živali, ki imajo parklje, preklane parklje, in prežvekujejo, te smete jesti. Izmed prežvekovalcev in izmed tistih s parklji pa ne smete jesti kamele, ker sicer prežvekuje, pa nima parkljev: za vas je nečista; skalnega jazbeca, ker sicer prežvekuje, pa nima parkljev: za vas je nečist; zajca, ker sicer prežvekuje, pa nima parkljev: za vas je nečist; in svinje, ker sicer ima parklje, preklane parklje, pa ne prežvekuje: za vas je nečista. Njihovega mesa ne uživajte in njihove mrhovine se ne dotikajte: za vas so nečiste.“

Judom ni potrebno citirati dokazov, da je svinjina prepovedana. Če dvomite, povprašajte ljudi in videli boste, kaj vam bodo odgovorili. Kar pa moramo storiti je, da obrnemo vašo pozornost na nekatere druge stvari, ki so prav tako omenjene v vaši Sveti Knjigi, tokrat v Novi Zavezi. Ta vam pove, da se zakoni Tore še vedno nanašajo na vas in ne morejo biti spremenjeni. Ali Biblija ne pravi, da je Mesija rekel:

“Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. Resnično, povem vam: Dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, dokler se vse ne zgodi.” (Matej 5: 17-18)

S to izjavo nam ni potrebno iskati drugega zakona o svinjini v Novi Zavezi. Kljub temu bomo dodali še en citat, ki tokrat definitivno priča, da je svinjina nečista:

“Pasla pa se je tam na pobočju hriba velika čreda svinj. Duhovi so Jezusa prosili: ‘Pošlji nas k svinjam, da gremo vanje!’ Dovolil jim je. In nečisti duhovi so šli ven in obsedli svinje. Čreda, okrog dva tisoč svinj, je planila po pobočju v jezero in utonila v njem.” (Marko 5: 11-13)

Verjetno boste sedaj rekli, da je bil ta citat preklican in da je Peter rekel to in Pavel ono…?

Temu se reče spreminjanje Allahovih besed in preklic Tore in besede Mesiha, ki vam je potrdil, da bo tu ostala, dokler so tu Nebesa in Zemlja. Ali lahko Pavlove in Petrove besede to prekličejo?

Domnevajmo, da je to res in da je bil citat zares preklican; zakaj torej kritizirate to prepoved v islamu, ko pa je bila pred nami svinjina prepovedana vam?

Zakaj je Allah ustvaril svinje, če ne za uživanje?

Kar se tiče vaše izjave, če je uživanje svinjine prepovedano, zakaj je potem Allah ustvaril svinje? Menimo, da to vprašanje ni resno, v nasprotnem primeru pa bi vas vprašali: zakaj je Allah ustvaril toliko drugih škodljivih stvari? Vprašamo vas lahko: zakaj je Allah ustvaril Satana?

Ali ni Stvarnikova pravica, da ukaže svojim služabnikom tisto, kar On želi in da odloča o njih kot On želi? Nihče ne zmore uničiti Njegovega vladanja ali spremeniti Njegovih besed.

Ali ni dolžnost ustvarjenega bitja, služabnika, da reče svojemu Gospodarja, ko mu ta nekaj ukaže: “Slišimo in ubogamo”?

Uživate lahko v njenem okusu in želite jo jesti in ljudje okoli vas prav tako, toda ali si Raj ne zasluži določenega žrtvovanja iz vaše strani s tem, da se odpoveste nečemu, kar vam je pri srcu?

Prevod pomena Kurana: www.spoznajkuran.si

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…