Home Vprašanja Poroka En mož – štiri žene? Poligamija v islamu

En mož – štiri žene? Poligamija v islamu

en mož štiri žene poligamija v islamu

Kako zagovarjate, da ima moški v islamu lahko štiri žene?


Če nas želite kritizirati, ker imamo lahko štiri žene, koliko punc imate po zakonu lahko v zvezni državi Kalifornija? Ugibam, da toliko kot jih lahko spravite v vaš avto ali kombi. Nobenih omejitev ni, lahko celo najamete avtobus.

Mi pa imamo omejitve. Ne smemo imeti več, kot eno, če z njimi ne zmoremo ravnati pravično.

Ko je prišel ta zakon, je prišel k ljudem, ki so že imeli več žena in kateri so se morali ločevati od njih, ker z njimi niso zmogli ravnati pravično in nekateri so imeli več kot štiri. Torej ta ukaz za njih ni prišel kot dobra novica, ampak kot slaba novica, ker so se morali ločevati od svojih žena.

In danes so muslimani najbolj monogamni od vseh ljudi na svetu in poligamija se skoraj ne prakticira. Imenuje se poligamija, ampak ni ženska tista, ki ima 4 može ali 5 mož ali 10 mož. Zakaj? Zato ker v islamu obstajajo pravice in omejitve.

Ob otrokovem rojstvu, je moški tisti, ki je finančno odgovoren za tega otroka in ne ženska. Moški je odgovoren za otroka, to je njegov otrok in on je finančno odgovoren zanj, je tako ali ne? Po njegovi smrti njegova dediščina pripada njegovemu otroku, toda kako gre ta lahko otroku, če otrok ne ve, kdo je njegov oče? Če ima ženska več kot enega moža, kako bo otrok vedel, kdo je njegov oče?

Toda poglejte tole, obstaja še ena točka, razmislite o tem: Moški je omejen, ker se v islamu ne more poročiti z žensko, ki je že poročena. Torej, če imate skupnost 100 žensk, 99 je poročenih, moški tako lahko izbere le eno. Ženska pa je lahko v skupnosti 100 moških in se poroči s katerim koli izmed njih in si izbere tistega izmed njih s katerim se želi poročiti, razen seveda tistih, ki že imajo štiri žene. Ima torej prednost, ker lahko vidi, kako moški ravna z drugimi ženami in Kur’an njej zagotavlja, da bo ona deležna enako dobrega ravnanja.

Torej korist ima dama in ne moški, ker vsakič, ko moški vzame ženo, prevzame obveznost, odgovornost in Kur’an, poglavje 4, verz 34 mu naroča, da je moški zaščitnik in tisti, ki preskrbuje in vzdržuje ženske. Moški so odgovorni in ženskam za vzdrževanje gospodinjstva ni potrebno plačati niti centa iz svojega denarja. Če je milijonarka on pa smetar, mora še vedno on skrbeti za njo in trošiti iz svojega denarja.

Mimogrede, moja žena zasluži več denarja od mene. Doma peče piškote in podobne zadeve in na koncu meseca ima več denarja kot jaz, zato jo rad spomnim, da čeprav ti ni treba, Allah daje velike nagrade, če daješ Sadako (miloščino) revnim. Veliko nagrad pobere, vam povem! Alhamdulillah!

Torej to je nekaj zelo pomembnega in mnogim ženskam je všeč, ko spoznajo visok položaj, ki ga imajo v islamu, saj se z njimi ravna kot s kraljicami. Če bo nekdo ravnal z vami, kot s kraljem, vam to ne bi bilo všeč? Torej, to je drugi del verza, zaradi tega, je ženska poslušno ubogljiva Allahu in gotovo tudi svojemu možu, zato poglejte! “Ta moški se res žrtvuje zame. Če potrebujem zdravila, dom, oblačila, hrano ali pijačo, izobraževanje mojih otrok, ta moški mora prevzeti odgovornost za vse to.” In četudi ima svojo kariero, lahko obdrži svoj denar. Zato ni pomembno, da ženska hodi ven in služi denar, ker ga tako ali tako lahko obdrži. Ob dedovanju, vse ostane njej. To je razlog zakaj pri dedovanju, moški prevzame večji delež od ženske, ker mora moški trošiti za ženske, medtem ko ga ona lahko obdrži zase. Torej v islamu je nekaj čemur pravimo ne enakost temveč pravičnost. Enakost pomeni, da je vse enako, ampak ni vse zares enako.

V resnici ni vse enako. Ali ima moški lahko otroka? Ne verjamem, ampak ga ima ženska. Torej pravično je, da gre moški ven in opravlja stvari, katere ženska v tem trenutku ne zmore. In vsak mesec, ko ima ženska svoj čas v mesecu so za njo stvari težje in neprijetne ima moški to odgovornost, da skrbi zanjo. To ni izbira, temveč njegova obveza.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…