Home Vprašanja Poroka Prisilne poroke v islamu: dejstva in izmišljotine

Prisilne poroke v islamu: dejstva in izmišljotine

prisilne poroke

Ali islam dovoljuje ali spodbuja prisilne poroke? Se lahko prisili žensko k poroki?


Odgovor: Absolutno ne! Islam je prišel, da zatre krivico in zatiranje in tako pod nobenim pogojem ne dovoljuje prisilnih porok. Če sta ženska ali moški prisiljena v zakon, je ta zakon po islamskih zakonih neveljaven.

Razlog, zakaj se taki primeri dogajajo, vidimo v pomanjkanju znanja glede islama in njegovih predpisov ter težnji k sledenju kulturnih praks, ki z islamom nimajo nobenih povezav.

Poglejmo torej, kaj na to temo prvi poslanec Muhammad (mir in blagoslov z njim):

“Ženska, ki ni devica, ne sme biti poročena brez njenega ukaza in devica ne sme biti poročena brez njenega dovoljenja; in njen molk se razume, kot dovoljenje (zaradi njene sramežljive narave).” [Bukhari, Muslim in drugi]

Allah pravi v Kur’anu:

O, vi, ki verujete! Ni vam dovoljeno, da podedujete ženske proti njihovi volji. In ne trpinčite jih, da bi tako dobili del tega, kar ste jim že dali, razen če bi storile jasen razvrat. In družite se z njimi na dostojen način. Če pa jih ne boste več marali – morda nečesa ne marate, Allah pa v tem daje veliko dobrega. [Plemeniti Kur’an 4:19]

Poslanec Muhammad ﷺ je prav tako rekel:

Posvetujte se z ženskami, glede poroke njihovih hčera.

Ko je nikoli prej poročena ženska, prišla k poslancu (mir z njim) in mu povedala, da jo je njen oče dal v zakon proti njeni volji, ji je poslanec Muhammad ﷺ dovolil, da uveljavi svojo voljo.

Zgoraj omenjeni viri iz Kur’ana in Sunne so poleg številnih drugih, dokaz, da so prisilne poroke v islamu popolnoma nesprejemljiv koncept. Za veljavnost zakona, je tako ključnega pomena, da se ženska z njim strinja, ne glede na to, če je bila prej že poročena ali gre za prvi zakon. Njen oče, niti brat jo v poroko ne morata prisiliti.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…