Home Vprašanja Allah Je Allah Bog lune?

Je Allah Bog lune?

Je Allah Bog lune

Ali je res, da je Allah Bog lune?


Plemeniti Kur’an dokazuje, da “Allah” NI “Bog lune”

Med Njegovimi znamenji so noč in dan, Sonce in Luna! Ne priklanjajte se do tal ne Soncu ne Luni! Do tal se priklanjajte Allahu, ki ju je ustvaril, če Ga zares častite! [Plemeniti Kur’an 41:37]

Krščanski znanec, ki mi je poslal kopijo Moreyjeve knjižice, mi je poslal tudi pet vprašanj povezanih na to temo. V nadaljevanju bom poskušal odgovoriti na njih:

Kakšen pomen ima polmesec v islamu?

Kur’an je odgovoril na to vprašanje, preden ste ga zastavili. Preberite si ta verz:

Sprašujejo te o mladih lunah. Reci: “To so časovne mere ljudem in za hadž.” [Plemeniti Kur’an 2:189]

Zakaj muslimani sledijo lunarnemu koledarju?

Tako v Bibliji kot v Kur’anu se verski dogodki nanašajo na lunarni koledar. Judje in muslimani so te predpise obdržali, saj verujejo, da prihajajo od Boga. Zakaj pa krščansko sledi solarnem koledarju?

Zakaj se praznik Ramadana zaznamuje s pojavom polmeseca?

Predvidevam, da mislite na post v mesecu Ramadanu. Bog je muslimanom v Kur’anu ukazal, naj se v mesecu Ramadanu postijo od jutranje zore do sončnega zahoda. (Glej Kur’an 2:185, 187). Po navodilu Božjega poslanca, naj bo mir in blagoslov z njim, pa začetek in konec meseca določa pojav polmeseca (2:189).

Zakaj ta metoda in ne neka druga, ni nekaj na kar bi morali odgovarjati, temveč je enostavno metoda, ki jo je predpisal Bog in Njegov poslanec Muhammad. Vendar se mi zdi metoda zelo učinkovita. Je splošno uporabna metoda in omogoča, da se Ramadan premika skozi letne čase. To vernikom dovoljuje, da izkusijo užitek čaščenja Boga s postom v vseh sezonah: Eno leto je poleti, nekaj let pozneje pozimi.

Zakaj Kur’an postavlja Sabejce na isto raven kot jude in kristjane, ko so učenjaki jasno dokazali, da so Sabejci vpleteni v lunin kult?

Nisem seznanjen s tem, da je Kur’an postavil Sabejce na isto raven kot jude in kristjane. Morda imate v mislih naslednji verz:

Tisti, ki so verovali, in judje in kristjani in Sabejci. Tisti, ki bodo v Allaha in Zadnji dan verovali in dobra dela opravljali, takšni bodo imeli svojo nagrado pri svojem Gospodarju, zanje ne bo strahu in ne bodo žalovali. [Plemeniti Kur’an 2:62, tudi 5:69]

Ta verz pa Sabejce ne postavlja na isto raven kot jude in kristjane, razen v določenem kontekstu. Verz govori o štirih različnih skupnostih in vsem ponuja priložnost, da se izognejo strahu in žalovanju, če bi le verjeli v Allaha in Zadnji dan in opravljali dobra dela. Te štiri skupine so:

Verniki (muslimani)
Judi
Kristjani
Sabejci

Čeprav se vsem ponuja enaka priložnost za izboljšanje, ta verz ne omenja veljavnosti veroizpovedi teh štirih skupnosti. V nasprotnem primeru judje in kristjani, katere Kur’an kritizira zaradi njihovih odstopanj od prave vere, ne bodo postavljeni na isto raven kot verniki. Zadeva postane jasna, ko spoznamo, da “verniki” tukaj ne pomeni tisti, ki so odrešeni, ampak tisti, ki pripadajo skupnosti muslimanov. Oni, tako kot druge tri skupnosti, morajo narediti sledeče, da bodo odrešeni: verjeti v Allaha, verjeti v Zadnji dan in opravljati dobra dela, vključno z upoštevanjem Muhammadovih naukov.

Ali so mečani častili pravega Boga, ker so poznali Allaha? Je bil Allah eden od bogov Ka’be? In če je odgovor pritrdilen, od kako so mečani poznali Allaha in od kod izhaja ime “Allah”?

Prvič, Allah ni bil eden od 360 idolov, ki so bili v Ka’bi, čeprav je Morey to trdil brez dokazov. Ko je poslanec Muhammad osvojil Meko, je stopil v Ka’bo in tam razbil vse idole.

Drugič, v arabski Bibliji so besedo “Allah” za ime Boga uporabljali že od nekdaj, tako judi kot kristjani. Dokaz za to je enostaven. Pojdite v kateri koli hotel ali motel na Zemlji in poglejte v predal poleg postelje ter vzemite brezplačno Biblijo, ki jo je tam postavila družba Giddenos, nato pa poglejte na strani 5 in 6, kjer navajajo primere prevodov v druge jezike, ki so jih naredili. Drugi primer je arabščina. Verz je iz Janezovega evangelija, 3. Poglavja, verz 16; vsi ga poznamo: “Bog je namreč svet tako vzljubil..” in beseda za Boga v arabščini je Allah. Če imate Sveto pismo v arabščini, poglejte na prvi strani v Genezi in besedo Allah boste našli 17-krat.

Beseda za Boga za Arabce je vse od časa Abrahama (mir z njim) bila Allah in On je za njih Gospodar Ka’be (črne stavbe v središču Meke). On je bil za njih nevidni Bog, na katerega so se obračali v stiski. Da, oni so častili pravega Boga, vendar njihovo čaščenje ni bilo izključno Zanj. Prav tako so častili druge bogove, misleč, da bodo posredniki med njimi in resničnim pravim Bogom, Allahom.

Arabci poznajo Allaha, ker je Abraham obiskal Meko in skupaj s sinom Izmaelom postavil temelje Ka’be. Izmaelovi potomci so ohranili nekatere obrede čaščenja in verovanja od Abrahama. To je vključevalo njihovo poznavanje pravega Boga, Allaha.

Drugje smo že dokončno dokazali, da je pravi Bog “El” v Biblijo isti Bog kot “Allah” v Kur’anu. Prosim, glejte: Jahve, Jehovah ali Allah? Katero je pravo Božje ime? Avtorja šejha Šabira Ally.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…