Home Osnove Smisel življenja Počivališče: Raj

Počivališče: Raj

Počivališče Raj

Ali ste se kdaj odpravili na dolgo vožnjo z avtomobilom, mimo večih držav, zapustili dom in se odpravili na družinske počitnice? Če živite na vzhodnem delu Združenih držav, se odpravljate na Florido v Disney World ali na kakšno drugo počitniško mesto. Govorim o dolgi vožnji, o več urni vožnji, o celodnevni vožnji ali celo dve dnevni vožnji.

Na poti, posebno z otroci v avtu, se boste morali ustaviti za toaletni odmor. Tako, da se ustavite na počivališču . To zdaj ni neko, zanemarjeno mesto, ampak lepo, čisto postajališče. Seveda, za starše in odrasle to ni nič takega. Je samo mesto, kjer si odpočijemo od vožnje, za par minut, mogoče nekaj pojemo, potem pa nadaljujemo vožnjo. Ampak ne za otroke.

Ko vstopijo, so tako vznemirjeni, da so tam. Je, kot da so že prispeli na počitniško destinacijo, tako tudi obravnavajo to mesto. Vidijo razstavljeno hrano z Dunkin Donuts, McDonald’s, Burger King in z vsem kar, imajo radi. Opazijo trgovino daril z igračami, majicami in spominki. Njihovi pogledi ujamejo arkadne igre, avtomate s hrano in seveda avtomat z bonboni, skittlesi, plastičnimi prstani, nalepkami, začasnimi tetovažami in še mnogo več.

Pričnejo teči okoli, po celem prostoru z norim obnašanjem, njihovi starši pa jih poskušajo kontrolirati. Pravijo: “Dajte, no! Tu si bomo le malo odpočili. Saj sploh še blizu nismo. Prihranite vso to energijo, ko prispemo na našo destinacijo.” Ampak otroci ne poslušajo. Saj njihov um ne seže tako daleč. Vse, kar vidijo je tu in zdaj. V resnici, imajo to mesto tako zelo radi, da ko jim njihovi starši rečejo, “otroci pridite, čas je, da gremo”, vse, kar slišite je,”Ne prosim! Samo še par minut, prosim, prosim.” Želijo si le ostati tam, naj bodo to njihove počitnice.

Ampak to je več, kot le srčkana zgodba o nekih otrocih, kateri se igrajo v počivališču na poti.

Poslanec Muhammad (mir in blagoslov z njim) je rekel:

“Bodite na tem svetu, kot da ste tujci ali mimoidoči.” [Bukhari]

Mi se zavedamo, da to življenje ni naša zadnja destinacija. Namenjeni smo v življenje, po tem, katerega živimo.

To življenje je zgolj kratko počivališče na našem potovanju. V Kur’anu Allah pravi:

“In tuzemsko življenje je zgolj varljivo uživanje.” [Plemeniti Kur’an 3:185]

Ljudi pogosto motijo začasne dobrote tega sveta. Toda, tisti ljudje, ki so bolj intelektualno in duhovno zreli prepoznajo, da bi se morali osredotočiti, ne na to življenje, ampak na življenje po tem.

To je kamor smo res namenjeni, in to bi morala biti naša primarna skrb. To življenje mora biti čas priprave, saj sta edina stvar, ki jo bomo nosili s seboj na Sodni dan, naša vera in naša dejanja. Na podlagi tega, bo Allah določil, kje bomo bivali. Allah pravi v Kur’anu:

Tedaj bo tistemu, ki je prestopal meje zla, in imel raje življenje na tem svetu,njegovo zatočišče pekel! Kdor pa se boji stati pred svojim Gospodarjem in je branil svojo dušo pred strastmi – bo njegovo bivališče raj! [Plemeniti Kur’an 79:37-41]

Se pravi, želite iti v Raj, ampak ne veste, ali ste usmerjeni v pravo smer. Naj bo Kur’an vaš GPS. Kur’an je kriterij za prav in narobe. Preberite ga, in če se pot na kateri ste, ne ujema z smernicami, katere je dal Allah v Kur’anu, potem spremenite smer zdaj in pojdite na pravo pot, ko še imate priložnost.

Allah pravi,

Uspel bo zagotovo tisti, ki se očisti, slávi ime svojega Gospodarja ter opravljal molitev! Vi imate raje to življenje, toda onstranstvo je boljše in večno! To je zares v starodavnih zvitkih, v zvitkih Abrahama in Mojzesa! [Plemeniti Kur’an 87:14-19]

Potujte varno!

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…