Home Osnove Znanost Kur’an o velikih možganih

Kur’an o velikih možganih

Kuran o velikih možganih

Veliki možgani v Kur’anu

Bog je v Kur’anu rekel o enem izmed hudobnih nevernikov, ki je prepovedal poslancu Muhammadu (mir in blagoslov z njim), da bi molil pred Kabo (Sveto mošejo):

“Nikakor! Če ne preneha, ga bomo vlekli za Nasija (sprednji del glave) za lažnivi, grešni Nasija (sprednji del glave)! [Plemeniti Kur’an 96:15-16]

Odnos med sprednjim delom glave in laganjem

Zakaj je Kur’an sprednji del glave opisal, kot lažnivi in grešni? Zakaj Kur’an ni rekel, da je človek lažniv in grešen? Kakšen je odnos med sprednjim delom glave in laganjem ter grešnostjo?

Če pogledamo v človeško lobanjo na sprednji strani glave, bomo našli prefrontalni predel velikih možganov, kateremu rečemo čelo.

Fiziologija o delovanju velikih možganov

Kaj nam pove fiziologija o delovanju tega predela? Knjiga z naslovom Essentials of Anatomy & Physiology o tem predelu piše: “Motivacija in predvidevanje za načrtovanje ter začetne premike se zgodi v sprednjem delu čelnega režnja, prefrontalnem območju. To je predel asociacijskega korteksa.” V knjigi tudi piše: “Glede na njegovo vključenost v motivacijo se šteje, da je prefrontalno območje tudi središče agresije…”

Torej ta predel velikih možganov je odgovoren za načrtovanje, motiviranje in iniciativo za dobro in grešno vedenje ter za laganje in govorjenje resnice. Torej je pravilno, da sprednji del glave opišemo, kot lažnivega in grešnega, kadar se človek laže ali greši, kot pravi Kur’an:

“… za lažnivi in grešni Nasija (sprednji del glave)!” [Plemeniti Kur’an 96:16]

Znanstveniki so te funkcije prefrontalnega območja odkrili šele v zadnjih šestdesetih letih, kot pravi profesor Keith L. Moore. [Znanstveni čudeži v sprednjem delu glave str. 41]

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…