Home Osnove Znanost Kur’an o globokih morjih in notranjih valovih

Kur’an o globokih morjih in notranjih valovih

globoka morja in notranji valovi

Globoka morja in notranji valovi

Bog je v Kur’anu rekel:

“Ali kot tème v morskih globinah, ki jih prekrivajo valovi, nad njimi so drugi valovi in nad njimi so oblaki – tème ene nad drugimi, tako da, ko bi stegnil roko, je nikakor ne bi mogel videti…” [Plemeniti Kur’an 24:40]

Ta verz omenja temo, ki jo najdemo v globokih morjih in oceanih, kjer človek ne vidi svoje iztegnjene roke. Temo v globokih morjih in oceanih najdemo okoli globine 200 metrov in nižje. Na tej globini skoraj ni svetlobe. Pod globino 1000 m pa svetlobe sploh ni. [Oceans Elder and Pernetta stran 27].

Ljudje se brez pomoči podmornic ali posebne opreme nismo sposobni potopiti več kot štirideset metrov globoko. Človek brez pomoči ne more preživeti v globokih temnih oceanih, na primer na globini 200 metrov.

Znanstveniki so to temo odkrili pred kratkim, s pomočjo posebne opreme in podmornic, ki so jim omogočile, da se potopijo v globine oceanov.

Globoke vode morij so pokrite z valovi

Iz naslednjega stavka prejšnjega verza “.. v morskih globinah, ki jih prekrivajo valovi, nad njimi so drugi valovi in nad njimi so oblaki..” lahko razberemo tudi, da so globoke vode morij in oceanov pokrite z valovi, nad temi valovi pa so drugi valovi.

Jasno je, da so drugi omenjeni valovi, površinski valovi, katere lahko vidimo, saj verz omenja, da so nad njimi oblaki. Kaj pa prvi omenjeni valovi? Znanstveniki so nedavno odkrili, da obstajajo notranji valovi, ki “se pojavijo pod površino v plasteh z različno gostote vode.” [Oceanography, Gross, stran. 205].

Notranji valovi pokrivajo globoke vode morij in oceanov, ker imajo globoke vode večjo gostoto kot vode nad njimi. Notranji valovi delujejo kot površinski valovi. Lahko se tudi prevračajo, kot se prevračajo zunanji. Ne moremo jih videti s prostim očesom, vendar jih lahko zaznamo s preučevanjem temperaturnih sprememb ali sprememb slanosti na določeni lokaciji.

Morja pokrivajo večji del Zemlje in se celo mešajo s kopnom, z rekami in potoki. Toda, ali jim, kaj preprečuje, da bi se mešala sama s saboj? Kakšna je skrivnost o ločevanju morja?

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…