Home Blog Novice Britanski veleposlanik sprejel islam in opravil Hadž

Britanski veleposlanik sprejel islam in opravil Hadž

Britanski veleposlanik sprejel islam in opravil Hadž

MINA – Med devetnajst tisočimi britanskimi romarji, ki so letos opravili hadž, sta bila tudi britanski veleposlanik v Saudski Arabiji, Simon Paul Collis in njegova žena Huda Mujarkech. Nekaterii diplomati in novinarji so poročali, da je Paul postal musliman, vendar je bila to, do sedaj neuradna novica.

Potrditev je prišla v torek v obliki tvita saudske pisateljice in akademikinje Fawzie Al-Bakr (@fawziah1). Objavila je dve fotografiji veleposlanika Collisa in njegove žene, na katerih je bil oblečen v ihram (oblačilo, ki ga obleče musliman na romanju v Meko). Veleposlanik je preko svojega uradnega twitter računa (@HMASimonCollis) na objavo Al-Bakrijeve odgovoril z zahvalo. Tudi veleposlanikova žena (@HudaMCollis) je odgovorila na objavo Al-Bakrijeve.

tvit collis simon islam

Čeprav je Collis v sredo zavrnil prošnje medijev po intervjujih, je rekel: ‘‘Potem ko sem bil 30 let v muslimanskih družbah, sem končno sprejel islam, in sicer pred poroko s Hudo.”

Collis je kot britanski veleposlanik v Saudski Arabiji služil od januarja lani, ko se je Sir John Jenkins upokojil od diplomatskega poklica. Fotografije so odšle na splet preko Twitterja, Facebooka, WhatsAppa in Instagrama, ter napolnile družbena omrežja.

Med prvimi, ki so čestitali veleposlaniku in njegovi ženi, je bila princesa Basmah bint Saud (@PrincessBasmah). ”Posebne čestitke veleposlaniku in njegovi ženi,” je zapisala princesa Basmah. ‘‘Hvala, princesa Basmah,” je odgovoril veleposlanik.

Britanski romarji so bili nad novico prijetno presenečeni. ”Rad bi čestital veleposlaniku ob tem zgodovinskem dogodku njegove dovršitve hadža,” je povedal Rashid Mogradia, predsednik Odbora britanskih romarjev (CBHUK). ‘‘On je eden od tisočih britanskih romarjev, ki so opravili versko potovanje in veselimo se, da bo delil svoje izkušnje in nas vse navdihnil,” je dodal Mogradia.

V času, ko obstaja ogromna sovražna publiciteta proti islamu in muslimanom, zlasti na Zahodu, verniki veleposlanikovo sprejetje islama vidijo kot dokaz univerzalne privlačnosti islama. Collis govori tekoče arabsko. Leta 1978 se je pridružil Britanskemu uradu za tujino (FCO) in po študiju arabščine delal predvsem v arabskem svetu.

Oče petih otrok; njegov prvi položaj je bil položaj drugega sekretarja v Bahrajnu (1981-1984). Opravljal je delo britanskega veleposlanika v Iraku (2012-2014), Siriji (2007-2012) in Katarju (2005-2007). Bil je britanski glavni konzul v Dubaju (2000-2004) in Basri (2004-2005). Prav tako je opravljal delo prvega sekretarja v New Delhiju od 1991 do 1994.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…