Home Osnove Ramadan in Eid 8 vprašanj, ki ste se jih bali vprašati o Ramadanu!

8 vprašanj, ki ste se jih bali vprašati o Ramadanu!

8 vprašanj o Ramazanu

Mesec Ramadan nastopi v 9. mesecu lunarnega koledarja. To je mesec, ko je Vsemogočni Bog razodel prve verze Plemenitega Kur’ana poslancu Muhammadu (mir in blagoslov z njim). Vsi sposobni muslimani z vsega sveta se bodo pričeli postiti od zore do mraka ter si pospešeno prizadevali pri dejanjih čaščenja, da bi se na ta način približali Stvarniku. To je čas iskrenega čaščenja, kjer se družine in prijatelji zberejo z namenom ugajanja našemu Gospodarju.

1- Zakaj Ramadan vsako leto pade na drug dan?

luna

V muslimanski veri sledimo lunarnemu koledarju, ki temelji na luni, z razliko od gregorijanskega koledarja, ki temelji na soncu. Posledično mesec Ramadan pade na različne letne čase, odvisno od lokacije osebe, ki se posti. Na primer nekdo, ki se posti v New Yorku se bo postil v poletnem času, medtem ko musliman v Avstraliji, lahko uživa postenje v zimskih mesecih. Po nekaj Ramadanih sta sezoni na obeh lokacijah obratni. Ena od prednosti premikanja meseca, kot je Ramadan, skozi letne čase, je, da lahko v svoj Ramadan, vključite sezonsko sadje, s tem, ko se mesec počasi premika skozi sezone.

Kot si lahko predstavljate, je postenje nekoliko težje v vročih poletnih mesecih.

Postenje v času vrhunca vročine, predstavlja večji izziv, s katerim se srečujemo z vztrajnostjo in vero. Muslimani, ki se postijo v hladnejših letnih časih, se vedno zavedajo svojih bratov v veri, katerim postenje je težje in se spomnijo na njih v svojih molitvah.

2. Ali ne boš umrl brez hrane in vode polnih 30 dni?

Muslimani se v Ramadanu dejansko ne odpovedujejo hrani in pijači cel mesec. In ja, tisti, ki bi to poskušal, bi gotovo umrl. Ramadanski post po definiciji pomeni, da se musliman odpove hrani in pijači od zore do mraka. Muslimani se zbudijo tik pred molitvijo ob zori, da si privoščijo hranljiv zajtrk, ki ga po navadi sestavlja hrana z veliko vlakninami, sveže sadje in veliko vode. Od trenutka, ko se zasliši klic na molitev (Azan), musliman preneha jesti in piti.

Postni dan se preživi, tako kot vsak drug dan, ne glede na to, ali se gre v šolo ali v službo. Musliman opravlja vsakodnevne molitve in si skozi dan prizadeva opravljati čim več dejanj čaščenja. V Ramadanu so nagrade za vsako dobro delo ali dejanje čaščenja povečane. Mnogi muslimani se trudijo po svojih najboljših močeh, da bi izkoristili vse ugodnosti, ki jih ta mesec ponuja. Na primer, nekateri muslimani si močno prizadevajo, da recitirajo celoten Kur’an v 30 dneh Ramadana.

3. Zakaj silite muslimanske otroke, da se postijo?

Majhni otroci se niso prisiljeni postiti. Vsemogočni Bog v Kur’anu pravi:

Ni prisile v vero. [Plemeniti Kur’an 2:256]

Nihče ne more biti prisiljen storiti ničesar v islamu. Post nam je bil predpisan, tako kot je bil predpisan našim prednikom, ki so prišli pred nami. Postiti se morajo le muslimani, ki so zdravi in so dosegli puberteto. Bolnim, ostarelim, popotnikom, ženskam v času menstruacije, doječim ženskam in nosečnicam se ni potrebno postiti. V islamu je prepovedano kakorkoli škodovati sebi. V primeru, da bo post nekoga oslabil ali bo zaradi njega zbolel, je zanj post prepovedan.

Obstajajo načini, kako se muslimani lahko udeležujejo Ramadana, kljub temu, da se ne postijo. Priprava obrokov za ljudi, ki se postijo, dajanje hrane ravnim ali le preprosto razmišljanje o Bogu, so vsa čudovita dejanja v islamu, za katera je človek nagrajen.

4. Ali je Ramadan samo izgovor, da muslimani shujšajo?

Ramadan zdravje

Ravno nasprotno! Nekateri muslimani v Ramadanu dejansko pridobijo na teži. Zaradi dolgega posta, ki se konča z obrokom (imenovanim Iftar), mnogi muslimani naredijo napako, da se po sončnem zahodu prepustijo ocvrtim predjedem in kalorično bogatim sladicam. Ta vrsta prehranjevanja povzroči naval energije, ki hitro zbledi in povzroči nabiranje kilogramov. Želodčne stiske so pogost problem v Ramadanu in lahko povzročijo letargijo, kar vodi do neaktivnosti v čaščenju.

Vendar pa obstaja veliko muslimanov, ki poskušajo jesti zdrav Iftar (obrok ob prekinitvi posta). Polnozrnata žita, pusto mesto, zelenjava in raznovrstno sadje, povečajo energijo in dajejo muslimanu moč za podaljšano čaščenje, ne da bi se spopadal z želodčnimi težavami.

5. Ali obstajajo druge stvari, katere ne smete delati v mesecu Ramadanu?

Musliman se mora vzdržati veliko drugih stvari v mesecu Ramadanu. Intimnost z zakoncem je ena izmed glavnih stvari, ki so v urah postenja prepovedane. Strogo prepovedano je tudi kajenje tobaka, laganje, govorjenje o drugih za njihovimi hrbti in druge vragolije. Glavna dejavnost muslimanov mora biti iskanje zadovoljstva njihovega Stvarnika, s tem, da se udejstvujejo dobrih del in drugih dejanj, ki razsvetljujejo verovanje.

6. V čem je smisel, da se mučite s postenjem?

Sveti mesec Ramadan je blagoslov za vse človeštvo. Muslimani z vsega sveta, vsako leto čakajo in nestrpno pričakujejo njegov prihod ter točijo solze žalosti, ko se spet konča.

Poslanec Muhammad ﷺ je rekel:

“Allah je rekel: Vsako dejanje Adamovega sina je za njega, razen posta. Post je za Mene in Jaz bom zanj delil nagrade…”

Ko razmislite o tem, Vsemogočni Bog podarja Svoje usmiljenje in milost svojim vernim služabnikom vse leto. Post z namenom izkazovanja ljubezni in spoštovanja Stvarniku, je nekaj, kar muslimane nadvse veseli. Pozdravljajo Ramadan z namenom, da bi ugajali svojemu Gospodarju. Ramadanski post nikakor, po nobeni domišljiji ni mučenje, temveč je vaja v verovanju in popolno zaupanje v Enega in Edinega Boga.

7. Ali je vsak dan v Ramadanu kot praznik?

Ja! Na nek način lahko dneve v Ramadanu primerjamo s prazniki. Muslimanske družine z vsega sveta pripravljajo obrok (Iftar), ki je dovolj velik za vse družinske člane in goste. Je nostalgičen čas, ko se muslimani vseh starosti zberejo, da bi skupaj delili obrok in razmišljali o preteklih Ramadanih. Prav tako je čudovit čas za pregled pomembnih družinskih težav in iskanje načina, kako jih odpraviti v tem mesecu čaščenja.

Tako kot pri drugih praznikih, je potrebno pripraviti veliko hrane in pomiti gore posode. Mnoge muslimanske družine prosijo vse družinske člane za pomoč, da tako čim hitreje zapustijo kuhinjo in se osredotočijo na čaščenje.

8. Ali pri postenju goljufate?

To je eno najpogostejših vprašanj, ki jih musliman sliši o Ramadanu, odgovor pa je vedno odmeven “Ne”! Muslimani verjamemo, da smo v prisotnosti Boga 24 ur na dan (pojem imenovan Takva) in se ves čas zavedamo svojega Stvarnika. Tudi, če bi bil musliman v zaprti sobi brez oken s polnim bifejem hrane, ne bi vzel niti enega grižljaja. Čeprav ni nikogar drugega, ki bi pričal, da je vzel hrano, se musliman zaveda, da je Bog prisoten. Ne le, da smo pred Bogom, Vzdrževalcem ponižni, ampak se tudi bojimo Njegovega nezadovoljstva. To izhaja iz globoko zakoreninjene ljubezni, ki presega čas in prostor. Ukradeni požirki vode in grižljaji hrane, ko nihče ne glede, ne pridejo v poštev!

Med postom musliman občuti še globljo povezanost s svojim Stvarnikom. Muslimanu zagotavlja vajo vzdrževanja, samokontrole in empatije do revnih, ki trpijo. Nič se ne primerja suhemu grlu in bolečini praznega želodca za odmerek realnosti. Ramadanski post je odličen trening za ukrotitev osnovnih potreb človeškega življenja, da jih lahko nadzorujemo in ne da one nadzorujejo nas.

Ramadan je tako veličasten in poseben dogodek, da privlači tudi mnoge nemuslimane, ki se iz solidarnosti odločijo postiti skupaj z muslimani. Sedaj pa, ko ste dobili odgovore na vsa vprašanja, zakaj ne bi dan ali dva poskusili ramadanski post in iz prve roke izkusili, zakaj se gre?

Sumajja Meehan

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…