Home Osnove Ramadan in Eid Reci ‘Hej Ramadan’! Trendi muslimanski vodnik 

Reci ‘Hej Ramadan’! Trendi muslimanski vodnik 

Mesec Ramadan

Islamski mesec posta – kako se je začelo?

Ramadan, 9. mesec islamskega koledarja, je postal sveti mesec za muslimane, ko je bil poslancu Muhammadu (mir in blagoslov z njim) razodet Kur’an, ob priložnosti, znani kot Lejlatul Kadr, pogosto prevedeni kot ‘Noči moči’.

Ramadan je predpisan v Kur’anu, kjer Vsemogočni Bog pravi:

“Mesec Ramadan je tisti, v katerem se je razodeval Kur’an – vodilo ljudem in jasni dokazi usmeritve ter kriterij (med resnico in lažjo).” [Plemeniti Kur’an 2:185]

Ker se cikel luninega koledarja ne ujema s sončnim koledarjem, se datum začetka Ramadana vsako leto premakne za približno 11 dni in konča s praznovanjem imenovanim Eid.

Trend posta – Rutina muslimana

Post je ključni dejavnik Ramadana. V tem mesecu muslimani preživijo svoje dneve, od zore do sončnega zahoda, brez hrane in pijače. Pred sončnih vzhodom imajo Suhur ali obrok pred zoro. Ob sončnem zahodu pa se družine in prijatelji zberejo za Iftar, ki predstavlja obrok, s katerim muslimani prekinejo post.

Post je nedavno postal najnovejši trend, potem, ko so zdravstveni guruji začeli govoriti o prekinitvenem (občasnem) postu. Priporočati so ga začeli zdravstveni trenerji, fitnes strokovnjaki in trenerji. Strokovnjaki za prehrano in zdravstveni sodelavci so iz tega razloga podrobneje preučili post in s tem tudi Ramadan. Kanadski časopis (Canadian Medical Association) se strinja, da obstaja veliko raziskav, ki podpirajo zdravstvene koristi posta.

Sprememba življenjskega sloga – na islamski način

Ta najnovejši modni slog vključuje spremembo življenjskega sloga. Zbujanje pred sončnim vzhodom, fitnes trening, nato hidracija, kateri sledi zajtrk, katerega se poje počasi in pusti del želodca praznega. Sledi 7-9 urni post, kateremu sledi obrok, nekaj ur pred spanjem.

Če podrobneje pogledate to rutino, boste spoznali, da je to muslimanski način življenja. Če gre za Ramadan ali ne, muslimani se zbujajo pred sončnim vzhodom, opravijo svojo molitev in začnejo dan.

Eno glavnih načel dobrega zdravja je uravnotežena prehrana. Poslanec Muhammad ﷺ je označil navado, da jemo manj, kot metodo preprečevanja bolezni in slabega počutja. Rekel je:

“Adamov sin ne napolni nobene posode, slabše od želodca. Zadošča mu, da poje nekaj grižljajev, da mu dajo moč. Če že mora (napolniti svoj želodec), naj ga napolni tretjino s hrano, tretjino s pijačo in tretjino z zrakom.”

Stvari, ki jih niste vedeli o Ramadanu

1. Post temelji na duhovnem in fizičnem dobrem počutju. Omogoča bolj zdravo in polno življenje. Nekaj, kar so muslimani vedeli pred več kot 1400 leti.

2. Z odpovedjo vseh prepovedani stvareh dobrih 30 dni, se muslimani lažje znebijo slabih navad, kot sta kajenje in opravljanje.

3. Muslimani prekinejo svoj post z dateljni, ki so bogati z vitamini, minerali fruktozo in dekstrozo, ki so potrebni za zdravo telo.
Zdravstvena dejstva

Zdravstvena dejstva

Dr. John Berardi, glavni znanstveni direktor preventivnega prehranjevanja je v svojem predavanju o občasnem postu poudaril dejstvo, da lahko post pomaga pri nadzoru sladkorne bolezni, zmanjševanju telesne teže, preprečevanju raka in izboljšanem zdravju možganov.

Post, hrana in debelost

Debelost je vodilni prepričljiv vzrok smrti po vsem svetu, z vedno večjo razširjenostjo tako med odraslimi kot otroci, tudi v državah v razvoju. Predstavlja enega najresnejših javnozdravstvenih težav tega stoletja.

Muhammad Javar Jakub iz Oddelka za prehrano na Harvard univerzi v Bostonu, ZDA, je izvedel pred/potem raziskavo na temo debelosti posameznikov v Egiptu, in ugotovil, da je post predstavljal izjemno izboljšanje splošnega zdravja in počutja. Podobno je v drugi raziskavi na temo debelosti pri ženskah s sladkorno boleznijo tipa 2 v Alžiriji, post dosegel znatno izboljšanje homeostaze glukoze.

Ramadan je način s katerim nam Bog sporoča, da je možno, da se vzdržimo nezdravega načina življenja. Če bi živeli tako, kot je žival poslanec Muhammad ﷺ, na tem svetu ne bi bilo debelosti.

Bi kdo datelj?

Idealen način za prekinitev posta je, da to storimo z datlji. Datlji so bogati z vitamini, minerali, fruktozo in dekstrozo, ki so potrebni za zdravo telo. Precej bolj okusen in hranljiv od čokolad, kot sta Mars ali Snickers.

Navade gradijo moč

Kot ljudje vemo, da če neko stvar v obdobju štirih tednov delamo večkrat, bo to postala naša navada in bo ostala z nami celo življenje. Zato je Ramadan pravi čas za opuščanje slabih navad, kot so kajenje, kompulzivno prehranjevanje, neredni vzorci spanja itd. To je lahko začetek novega, izboljšanega in boljšega življenjskega sloga.

Zaradi pristne ljubezni do Boga, dobimo močno voljo, da se vzdržimo dovoljenih stvari (na primer hrane, spolnih odnosov). To nam pokaže, da če se lahko vzdržimo dovoljenih stvari, potem, kako enostavno se je izogniti slabim navadam (kot so laganje, varanje, opravljanje, govorjenje za hrbtom itd.) Imamo dovolj potenciala in smo dovolj močni, da se izboljšamo na najboljši možni način.

Ramadan – mesec Kur’ana

Ramadan je mesec Kur’ana. V tem mesecu je zelo priporočljivo recitiranje Kur’ana. Nemuslimani, ki so sposobni racionalnega razmišljanja in analiziranja, bi vsaj enkrat v življenju morali poskusiti brati Kur’an. Kur’an ponuja popolne napotke v vseh vidikih človeškega življenja. Iz te izkušnje bi se lahko veliko naučili.

Pomembno pojasnilo

Pomembno je pojasniti, da se muslimani ne postijo zaradi zdravstvenih razlogov, temveč se postijo v skladu z Božjo zapovedjo, ki je zapisana v Kur’anu. Post je zgodovinski pojav, katerega so skozi zgodovino opravljale različne verske skupnost (na primer med kristjani – Veliki post ali postni čas, med judi je znan Jom Kipur).

Allah pravi:

“O vi, ki verujete! Predpisan vam je post, kot je bil predpisan tistim pred vami, da bi lahko bili bogaboječi” [Plemeniti Kur’an 2:183]

Potegnimo črto

Glavna ideja posta je izboljšanje duhovnega in telesnega počutja. Lahko vam pomaga živeti daljše, bolj zdravo in izpolnjujoče življenje – dejstvo, katerega so muslimani poznali pred tisoči leti. Zato tako muslimani kot nemuslimani, zaželimo dobrodošlico Ramadanu in se postimo do zdravega, pomlajenega in svežega novega jaza.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…