Home Vprašanja Allah Zakaj v tem življenju ne moremo videti Boga?

Zakaj v tem življenju ne moremo videti Boga?

Zakaj mislite, da Bog ni hotel, da ga vidimo v tem življenju? Zakaj moramo čakati do smrti?


Odgovor na to vprašanje je za muslimane dokaj enostaven. Islam nas uči, da je smisel celotnega življenja preizkušnja. Preizkušnje, ki jih prejemamo od Allaha so naštete v Njegovi Knjigi, Kur’anu.

Pomembno je, da vemo, da nas Allah ne sili, da pridemo k Njemu oziroma, da se podredimo Njegovim ukazom. To pomeni, da imamo vedno izbiro. In ena izmed pomembnih zadev glede te izbire je, da Allah nikoli ne naredi stvari tako očitnih, da ne bi več bilo izbire. V življenju naletimo na priložnosti, ko se lahko obrnemo stran od zla in izberemo čaščenje Allaha pod Njegovimi pogoji. Istočasno se seveda pojavljajo tudi priložnosti, da se obrnemo stran od vodenja in tako postanemo poraženci. Prosim Allaha, da nas reši tega, amin.

Če bi v tem življenju lahko videli Allaha – kako bi lahko potem bili pošteno preizkušeni? Iz naukov islama prav tako vemo, da če bi se Allah prikazal goram, bi se le-te zrušile od velikanske preizkušnje. In poslančeva žena Aiša nam je povedala, da kdorkoli reče, da je poslanec ﷺ videl Allaha, je lažnivec.

Največji cilj vsakega muslimana v naslednjem življenju ni, (kot predstavljajo mediji) imeti device, piti vino itd. Najvišja čast v naslednjem življenju je priložnost, da lahko stopimo pred Allaha. To je opisano v avtentičnem Hadisu – nauku poslanca Muhammada ﷺ.

Čeprav se vsi veselimo Raja in vsega kar vsebuje, je največja čast za muslimana, da je blizu Allaha.

To je le nekaj razlogov, zakaj ne moremo videti Allaha v tem življenju.

Obstaja še en zelo pomemben razlog, ki se ga morate zavedati, ko odgovarjate na te vrste vprašanj. Allaha ne moremo videti v življenju, na tem svetu, niti Ga ne moremo slišati vonjati, čutiti, si predstavljati itd. Kot sem že poudaril, bi to kršilo Njegova načela, da se ne vmešava v naše odločitve. Allaha tako v nobenem smislu ne moremo primerjati s stvarstvom. To pomeni, da ne vstopi v svoje stvarstvo in ne podeljuje svojih atributov oziroma lastnosti svojem stvarstvu. Vsa moč, mogočnost in slava pripadajo Allahu in nihče ga ne more izzvati, nikoli.

Allah ni v svojem stvarstvu

O Allahu pravimo to, kar je o Sebi povedal v Svoji Knjigi. Da je ustvaril Nebesa in Zemljo v šestih dneh in se nato povzdignil nad svoj prestol (na način, ki je spodoben Njegovem dostojanstvu). Ne moremo reči, da je sedel ali legel na svoj prestol, ker tega On nikoli ni rekel. Muslimani morajo biti previdni, da nikoli ne rečejo o Allahu nekaj za česar nimajo pristojnosti.

Allah nam pove, da se na noben način ne more primerjati s svojim stvarstvom. Pove nam, da vse sliši in vse vidi. Da je Usmiljen, Vsemogočen, itd. Toda nikoli ne reče, da je vseprisoten v svojem stvarstvu. Prav tako vemo, da ljudem ne daje posebnih moči, kot “supermen”. Ljudje so trdili, da imajo posebne moči pri Allahu, toda to so lažnivci (tudi, če trdijo, da so muslimani). Allah nima partnerjev in On je daleč nad tem s čimer ga želijo primerjati.

Izjava v arabščini je La haula ua la ku’uota illa billah. Ne obstaja sila ali moč kjerkoli kadarkoli, razen moč in sila Allaha.

Upam, da ste dobili odgovor na vaše vprašanje in naj mi Allah oprosti za slab prevod in napake, amin.

Še enkrat hvala za vprašanje. Vse dobro je od Allaha in napake so od mene. Naj nas Allah vodi k resnici, amin.

Šejkh Jusuf Estes

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…