Home Vprašanja Plemeniti Kur'an Muhammad ﷺ je bil nepismen, kdo je torej zapisal prvi Kur’an?

Muhammad ﷺ je bil nepismen, kdo je torej zapisal prvi Kur’an?

kdo je napisal kuran

Muhammad ﷺ je bil nepismen, kdo je torej zapisal prvi Kur’an? Rad bi vedel več o ljudeh, ki so prvič zapisali Kur’an. Povedano mi je bilo, da Poslanec Muhammad ni znal brati, ne pisati in da so njegovi prijatelji po njegovi smrti zapisali Kur’an. Ali so uporabljali svoje interpretacije – oziroma ga spreminjali, dodali ali celo odvzeli verze iz Kur’ana?


Hvala za vaše vprašanje o islamu in Kur’anu. Vsi, ki iščejo resnico so vabljeni, da nam postavijo vprašanja glede islama – svetovno najhitreje rastoči veri – in o vseh njegovih naukih. Temelj teh naukov je Kur’an, zato nam je v izredno zadovoljstvo, da z vami delimo informacije o srcu in duši islama – Plemenitem Kur’anu.

V vašem vprašanju smo opazili določene napačne predstave, zato bi radi pojasnili nekaj dejstev:

Kur’ana ni nihče “napisal”. Ljudje lahko zapišemo le to, kar smo slišali kot Kur’an. Beseda Kur’an pravzaprav pomeni “recitacija” (govorjena beseda). Tako ni mogoče “napisati” govorjene besede – napišemo lahko le to, kar je nekdo slišal. Zato pravimo, da je to vprašanje postavljeno napačno, saj odseva napačno razumevanje pomena besede. Vprašati bi morali takole:

Kdo je prvi recitiral Kur’an?

To je sedaj bolj razumljivo vprašanje.

Po naukih Kur’ana, je le-ta prišel neposredno Muhammadu ﷺ, od angela Gabrijela (Džibrila). On ga je prejel od Vsemogočnega Boga (Allaha) ter ga recitiral Muhammadu ﷺ del za delom, stavek za stavkom. Kur’an je bil razodet skozi obdobje triindvajsetih (23) let v manjših in večjih delih. Dejanskega sestavljanja pa ni opravil Muhammad, (mir in blagoslov z njim), temveč Džibril, Allahov angel, ki je dal navodilo v kakšnem zaporedju, naj si razodetja sledijo.

Angel Džibril (Gabrijel) je recitiral Kur’an Muhammadu ﷺ in ta ga je recitiral svojim prijateljem. Oni pa so ga recitirali naslednjim generacijam in te naslednjim – vse do danes.

Zapise, ki jih imamo danes, so zapisali poslančevi prijatelji, ki so poslušali recitacijo in si zapomnili Kur’an. Ti zapisi se imenujejo Mushaf (zapisana knjiga) in so bili zapisani v času poslanca Muhammada ﷺ.  Svoje prijatelje je zaprosil, naj ga zapišejo na različne vrste materiala, kot so npr. živalska koža – usnje, veliki kamni, lubje ter listje palm. Nato je z njimi znova in znova vadil recitacijo – vse dokler je živel. Danes še vedno obstajajo trije zapisi Kur’ana, ki so bili narejeni v času prijateljev Poslanca ﷺ in se popolnoma ujemajo z Kur’anom, ki ga recitiramo danes.

Veseli nas, da vam lahko povemo, da je bil v času Poslanca ﷺ Kur’an zapisan v srcih in mislih več kot 10.000 moških in žensk. Poslanec ﷺ je vedno znova in znova vadil recitacijo s svojimi prijatelji, dan za dnem in v mesecu Ramadanu (lunarnemu mesecu v muslimanskem koledarju) so recitirali celoten Kur’an.

Ni potrebno, da vas skrbi stopnja poštenosti v pripovedovanjih tistih ljudi, ki so ohranjali Kur’an v svojih srcih – družabnikov oziroma prijateljev Poslanca ﷺ. Vsak izmed njih je dobro poznan in poštenost vsakega izmed njih se da potrditi. Znani so po tem, da so predali Kur’an naslednji generaciji točno tak, kot je bil razodet. Zapomnili so si ves Kur’an, kot to še vedno delajo ljudje v današnjem času. To je sama po sebi izjemna stvar. Nobena druga knjiga na svetu se ne more primerjati s tem.

Na svetu ne obstaja knjiga kot je Kur’an

Stil in proza v Kur’anu je neprimerljiva s katerokoli drugi knjigo že 14 stoletij. Napovedovanja, znanstveni dokazi, lahka memorizacija in lahka razumljivost je neprimerljiva.

Danes si je vsak musliman (skoraj 1 bilijon ljudi) zapomnil del Kur’ana v originalnem arabskem jeziku, v isti obliki, kot so to delali v času Poslanca ﷺ. Preko 9 milijonov moških, žensk in otrok, pa si je zapomnilo ves Kur’an v svojih srcih in ga lahko recitira, od začetka do konca.

Allah je obljubil, da bo On tisti, ki bo ohranjal Kur’an do zadnjih dni. In tako se je tudi zgodilo.

Kur’an je edina knjiga na svetu, ki bi jo lahko popolnoma uničili pa bi jo kljub temu dobili nazaj točno tako kot je bila, vsako črko, od prve do zadnje strani – z Allahovim dovoljenjem.
To so dejstva.

Vsak musliman lahko preveri avtentičnost Kur’ana, ki ga imamo danes in ni moč, da bi dvomili, da je Kur’an recitiran v Indiji povsem enak recitaciji kjerkoli drugje na svetu.

Vabimo vas, da sami preverite ta dejstva. V Kur’anu lahko najdemo trditve, ki kažejo na njegovo avtentičnost:

To je Knjiga (Kur’an) v kateri ni dvomov. [Plemeniti Kur’an 2:2]

Niso neverniki pomislili, če bi bila od koga drugega kot Allaha, da bi tu našli ogromno protislovij? [Plemeniti Kur’an 4:82]

Če dvomite v to, kar razodevamo Našemu sužnju [Muhammadu], pa pridite s poglavjem primerljivim tem in prikličite vaše priče – razen Allaha, – če ste iskreni. [Plemeniti Kur’an 2:23]

Vse do danes še ni bilo nikogar, ki bi mu uspelo prinesti knjigo, ki bi se kosala z lepoto, stilom, pomenom in napovedmi Kur’ana.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…