Home Blog Članki Ali lahko dokažemo, da Bog obstaja?

Ali lahko dokažemo, da Bog obstaja?

Ali lahko dokažemo, da Bog obstaja?

Opomba: Naš namen ni “dokazati”, da Bog obstaja. Želimo le podati jasne trditve, ki temeljijo na dejstvih in logiki in nato dovoliti posamezniku, da se po lastni presoji odloči komu želi verjeti.

Vedno so obstajali tisti, ki so verjeli v obstoj Boga in tisti, ki so Njegov obstoj zanikali. Zavedati se moramo, da obstajajo ljudje, ki ne glede na število dokazov ne bodo nikoli verjeli. Razlog za to tiči v tem, da nekateri nočejo verjeti v Stvarnika ali Večnega Vzdrževalca. Ne želijo pomisliti, da bodo nekega dne morali odgovarjati za svoja dejanja in za to, da niso uspeli priznati svojega Dobrotnika, kateremu dolgujejo svoj lastni obstoj. Tako v našem primeru ne gre toliko za to, da poskušamo izročiti sporočilo naše vere, kot gre za to da ljudje opustijo v naprej postavljene predsodke o pravi veri. Kar pomeni, da je vse pravzaprav odvisno od vodenja od Zgoraj. Če zavrnejo resnico kljub temu, da so pred njimi jasni dokazi, to ni več stvar med nami in njimi; temveč je stvar med njimi in njihovim Stvarnikom. Še enkrat poudarjamo, da naša naloga ni “dokazati” ničesar nikomur. Naša naloga je le predstaviti dejstva in resnico in dovoliti bralcu, da se odloči sam.

Naj začnemo s preprosto logiko. Ko je nekaj prav pred našimi očmi, to težko zanikamo, kajne? S pomočjo postavljanja retoričnih vprašanj bomo poskušali predstaviti naš primer. Začnimo z vprašanjem, kot je ta:

Ali lahko dokažeš, da obstajaš?

Ja, seveda lahko. Enostavno uporabiš svoje čute in s tem določiš to kar vidiš, slišiš, čutiš, vonjaš, okusiš in tudi čustva so del tebe. Vse našteto je del tvojega obstoja. Vendar Boga v islamu ne dojemamo na tak način. Lahko pa opazujemo, to kar je ustvaril in način s katerim skrbi za vse okoli nas in nas vzdržuje, ter se tako prepričamo o Njegovem obstoju.

468406461-1024x717
Predlagamo preprost vendar prepričljiv preizkus, ki ga lahko razume prav vsakdo. Pomisli naslednjič, ko gledaš luno ali zvezde v jasni noči; ali bi lahko spustil kozarec na pločnik in pričakoval, da bo padel na tla in se ob udarcu ne razbil, ampak se razdelil na majhne kozarčke napolnjene z ledeni čajem? Seveda ne.”

Še en primer v razmislek. Pomislite, kaj bi se zgodilo v primeru, da gre tornado skozi smetišče in naredi razdejanje skozi stare avtomobile. Bi za njim ostal lep nov Mercedes s tekočim motorjem? Seveda ne.

058da62b7170e46ff7a5983d466b433aV razmislek. Kaj bi si mislili, če bi vam nekdo povedal o restavraciji s hitro prehrano, ki deluje sama od sebe, brez ljudi v njej? Hrana se kar sama skuha, zleti iz kuhinje na mizo in ko končamo, posoda sama zleti nazaj v kuhinjo in se sama pomije. Na tako prismojeno idejo ne bi nihče niti pomislil.

Po preudarku zgoraj naštetih primerov, kako lahko gledamo na vesolje nad nami skozi teleskop ali opazujemo celice skozi mikroskop in potem sprejmemo, da je vse skupaj nastalo kot rezultat “naključja”?

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Kaj je Eid? Zakaj muslimani praznujejo ta praznik?

Kaj je Eid? Ali se muslimani resnično lahko zabavajo? Break – fast = Breakfast! Eid Al-Fit…